Ο Δήμος  Πειραιά απηύθυνε σήμερα το ύστατο χαίρε στον παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη με μια λιτή τελετή κατά την αναχώρησή του από το λιμάνι για το τελευταίο του ταξίδι στην πατρώα γη.


 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποχαιρέτισαν τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή  που προσέφερε τόσα πολλά στην Ελλάδα.


 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έπαιξε μουσικές του συνθέσεις,  με όλους όσοι παρευρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά να χειροκροτούν και να τραγουδούν κορυφαίες του δημιουργίες και να τον αποχαιρετούν με τον  Εθνικό Ύμνο.


 Νωρίτερα, στην προγραμματισμένη του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με ομόφωνο ψήφισμα αποφάσισε να αποδοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε οδό ή δημοτικό χώρο της πόλης, καθώς και να παρευρεθεί αύριο στην εξόδιο ακολουθία στον Γαλατά Χανίων 5μελής αντιπροσωπεία του Δήμου από όλες τις παρατάξεις.


 Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε κατά το παρελθόν στενές σχέσεις με τον Πειραιά και τον λαό του, τον οποίο ετίμησε και αντίστροφα τιμήθηκε από την πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια  του Πειραιά και ως πολιτικός και ως καλλιτέχνης.


 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:


  «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μία παγκόσμια προσωπικότητα: ο Μίκης της Ελλάδος, ο Μίκης του Πειραιά, ο Μίκης του κόσμου.  Θεωρήσαμε υποχρέωση και ελάχιστο φόρο τιμής να είμαστε σήμερα εδώ, για  να τον αποχαιρετήσουμε στο τελευταίο θαλασσινό ταξίδι του στη γενέτειρά του τα Χανιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέστειλε  τη λειτουργία του για να βρεθεί σήμερα εδώ μαζί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, η οποία παίζει τραγούδια του Μίκη, για να απευθύνει το ύστατο χαίρε σε έναν Μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγάπησε μεταξύ άλλων πόλεων και τον Πειραιά, όπου δραστηριοποιήθηκε πολιτικά και όχι μόνο.

Επίσης, λάβαμε απόφαση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο να συσταθεί επιτροπή από όλους τους συνδυασμούς, ώστε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τον τιμήσει η πόλη του Πειραιά στο βάθος των ετών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με το πολυποίκιλο και τεράστιο έργο του καθιερώθηκε  στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας ως ένας εκ των κορυφαίων  Ελλήνων.

Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».