Με εντατικές και συστηματικές προσπάθειες, η Αθήνα αποκτά μέρα με τη μέρα την εικόνα της καθαρής πόλης.

Έχοντας ως αρχή το σύνθημα «καθαρίζουμε την πόλη, όπως καθαρίζουμε το σπίτι μας», τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων «σαρώνουν» το κέντρο, αλλά και κάθε μία από τις 129 γειτονιές της Αθήνας.


Πίσω από το τεράστιο αυτό εγχείρημα, υπάρχει ένας πλήρης και λεπτομερής σχεδιασμός που εξελίσσεται, σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης.

Το στρατηγικό πλάνο της καθαριότητας συγκροτείται από τις εβδομαδιαίες μεγάλες επιχειρήσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τις περιοχές «αιχμής», καθώς και την καθημερινή συντήρηση των σημείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

 
Δίνοντας μεγάλη έμφαση στα βαριά «όπλα» της καθαριότητας, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην αύξηση και στον εκσυγχρονισμό των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι 2.500 εργαζόμενοι του Δήμου:

Οι κλασικές σκούπες αντικαταστάθηκαν από 35 υπερσύγχρονα πλυστικά οχήματα, τα οποία έχουν συμβάλει στη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του καθαρισμού, σε μειωμένο χρόνο, αλλά και με τη λιγότερη δυνατή κόπωση των εργαζομένων.

Επίσης, πεζοδρόμια, κάδοι, στάσεις λεωφορείων και καλαθάκια σαπουνίζονται τακτικά με καυτό νερό, σαπούνι και απολυμαντικά.
Αναλυτικά, στον τομέα της καθαριότητας, ο Δήμος Αθηναίων έχει εξοπλίσει τον «στόλο» του:


1) Με 35 πλυστικά οχήματα που επιχειρούν σε καθημερινή βάση στα 7 δημοτικά διαμερίσματα, σε τρεις βάρδιες (πρωί, μεσημέρι και βράδυ), απασχολώντας 40 υπαλλήλους.


2) Με 13 υδροφόρες που επιχειρούν καθημερινά σε πρωινή και βραδινή βάρδια σε σύνολο 16 προγραμμάτων, με απασχόληση 20 εργαζομένων.


3) Με 120 απορριμματοφόρα σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης και 11 καδο-πλυντήρια σε σύνολο 172 προγραμμάτων, που επιχειρούν καθημερινά στην πόλη σε πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή βάρδια. Σε αυτά απασχολούνται συνολικά 600 εργαζόμενοι.


4) Με 20 νέα απορριμματοφόρα με σύγχρονο σύστημα πλύσης που συλλέγουν βιο-απόβλητα από τους καφέ κάδους, ύστερα από επέκταση του προγράμματος συλλογής βιο-αποβλήτων: Συνολικά 6 προγράμματα πρωινής, μεσημεριανής και βραδινής βάρδιας, με απασχόληση 19 εργαζομένων.  


5) Με 24 σάρωθρα που επιχειρούν καθημερινά στην πόλη, σε πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή βάρδια, σε σύνολο 23 προγραμμάτων, απασχολώντας 26 εργαζόμενους.


6) Με 37 ηλεκτρικές σκούπες GLUTTON, που επιχειρούν καθημερινά για την καθαριότητα της πόλης, σε πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή βάρδια με 60 εργαζομένους.


Στη διάθεση των πολιτών βρίσκονται τουαλέτες σε πολλά σημεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα:


Λειτουργούν οχτώ δημόσιες τουαλέτες στην Πλατεία Συντάγματος (εντός της Πλατείας), στον Διόνυσο (Ροβέρτου Γκάλη, εντός πλατείας), στη Μακρυγιάννη (Διον. Αρεοπαγίτου και Θρασύλλου), στη Βαρβάκειο (Αθηνάς και Αριστογείτονος), στο Παγκράτι (Σπ. Μερκούρη και Δωρίδος), στην Ιχθυαγορά (εντός της ιχθυαγοράς), στον Εθνικό Κήπο (Αμαλίας 1) και στην Πλατεία Αβυσσηνίας (εντός της Πλατείας).

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων WC βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης.