Δημοτική Επιχείρηση Τηλεόρασης Δήμου Ασπροπύργου

Friday, March 29, 2024

Οι κίνδυνοι από πιθανή επίθεση χάκερς στα συστήματα των επιχειρήσεων με σκοπό την πρόκληση ζημίας (οικονομική κ.λπ.) και συμβουλές πώς να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις ένα συμβάν παραβίασης, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Γνώση και Αντιμετώπιση των σύγχρονων κινδύνων Κυβερνοασφάλειας», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φυλής «Νίκος Λιάκος».


Την ημερίδα οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αθηνών – Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και ο Σύλλογος Δαίδαλος των επιχειρήσεων του ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσίων, σε συνεργασία με την Alphabit, εταιρεία ειδικευμένη σε θέματα Πληροφορικής και Ψηφιακής Ασφάλειας, και την εταιρεία Globalis, υπό την αιγίδα του Δήμου Φυλής.


Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, έχουν αυξηθεί δραματικά στη μετά-Covid εποχή.


Συμβουλές αντιμετώπισης συμβάντος παραβίασης (hacking)


Στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχετε πέσει θύματα παραβίασης των συστημάτων σας (hacking):
Καταρχάς μην πανικοβάλεστε. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.


Ενημερώστε άμεσα τους τεχνικούς IT για τις υποψίες σας και ζητήστε υποστήριξη. Αν δεν έχετε μόνιμη υποστήριξη για τις υποδομές IT, μιλήστε με έναν ειδικό σύμβουλο κυβερνοασφάλειας για να σας προτείνει μια λύση ασφάλειας στα μέτρα σας.


Διακόψτε την απειλή από τους κυβερνοεγκληματίες: προσοχή συνήθως πρέπει να διακόψετε μόνο το δίκτυο, όχι το ρεύμα των συστημάτων – εκτός αν ξέρετε ακριβώς τι κάνετε.


Αποκόψτε την πρόσβαση μολυσμένων συστημάτων από τα σημεία που τηρούνται εφεδρικά αρχεία.


Ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια από εταιρείες για τη Διαχείριση του συμβάντος, τη Διαφύλαξη στοιχείων, τον αναγκαίο Έλεγχο και την Αποκατάσταση της Ασφάλειας του συστήματος, τη Διερεύνηση του συμβάντος και τη Συγγραφή Έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που μπορείτε να υποβάλλετε στις κατάλληλες αρχές.


Επικοινωνήστε με την ΕΛ.ΑΣ. στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188)
Προχωρήστε σε μήνυση και σε νομικές ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη θέση της εταιρείας σας έναντι τρίτων άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων
Αξιώστε αποζημίωση (αν είστε ασφαλισμένοι για cyber risk)