Δημοτική Επιχείρηση Τηλεόρασης Δήμου Ασπροπύργου

Thursday, April 18, 2024

Την υλοποίηση τριετούς σχεδίου για τον πολιτισμό, που στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση  καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού  που έχουν πληγεί  λόγω της υγειονομική κρίσης, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων .

Το πρόγραμμα αφορά παράλληλα  την αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, αλλά και την πραγματοποίηση ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων

Φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, οι χώροι του δήμου Αθηναίων θα ανοίξουν ξανά. Η Τεχνόπολη, τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και ο κινηματογράφος ΑΒ θα διατεθούν για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού. 

Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, ο απολογισμός των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του 2020, παρά την πανδημία, έκλεισε με θετικό πρόσημο. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 31.000 θεατές και 8.000 ψηφιακοί θεατές, ενώ σε αυτές έδωσαν το παρών 780 ωφελούμενοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι από τον χώρο του πολιτισμού. Ο δήμος προσέφερε δωρεάν την υποδομή και τον εξοπλισμό στους πληττόμενους καλλιτέχνες, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον  δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη.

Αρωγός είναι και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. ενώ συμπράττει  το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Αττικής,

Το σχέδιο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, με τις πρώτες μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα,  του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» και του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Μητροπόλεως 44.

Επίσης αναδεικνύεται το κτίριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας,  αλλά και η οικία Γεωργαντή που μετατρέπεται σε χώρο γλυπτικής τέχνης.

Θεατρικές σκηνές της Αθήνας αποκτούν ξανά ζωή, ενώ συνεχίζεται η επιτυχημένη λειτουργία του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», το πρόγραμμά του οποίου εμπλουτίζεται με συναυλίες, παραστάσεις λυρικού θεάτρου, χορού και performances από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία και οικογένειες στα μουσεία,  αλλά και τους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους, ενώ συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη & τα μνημεία», το οποίο έχει διακριθεί με χρυσό βραβείο στα Educational Leader Awards.